Ken Jacuzzi Cserépfalun.

  • Post category:A kezdetek
  • Reading time:4 perc olvasási idő

A jakuzzi szó első hallásra japán eredetűnek tűnik, de valójában egy népes olasz család nevéhez fűződik. A Jacuzzi család az XX. század elején Olaszországban könnyűszerkezetes repülőgép gyártással foglalkozott. Hosszú, sokszor kudarcos évek után a Jacuzzi testvérek úgy döntöttek, hogy a családjaikkal Amerikában próbálnak szerencsét. Az 1950-es években a hét fiútestvér egyike, Candido Jacuzzi fiánál mozgásszervi problémát diagnosztizáltak, amire az orvosok meleg vizes fürdőt és masszázst javasoltak. A kezelések miatt sokat kellett volna a kisgyermekkel utazni, ezért Jacuzzi-ék megpróbáltak valami más megoldást találni. Egy szivattyú alapjaira alkottak egy szerkezetet. Ezt egy fürdőkádba tették, ami így alulról vizet, felülről levegőt szívott be, majd ezt egy irányítható csövön keresztül a víz alatt kifújta. A vízzel kevert levegő lágyította a vízsugár erejét, miközben masszírozó hatása is volt. Miután a kis Ken Jacuzzi-t sikeresen kezelték ezzel a házilagos szerkezettel, kiderült, hogy máshol is igény lenne rá. A szerkezetüket ezért átalakították egy kádba illeszthető egységgé, amelyet aztán több amerikai kórházban is alkalmazni kezdtek a reumás betegek kezelésénél. A gyógyászati sikerek ellenére inkább kényeztető wellness eszközként váltak ismertté a Jacuzzi-k által gyártott kádak és medencék. Az első komplex jacuzzi prototípusát 1956-ban készítették el, a család nevéből pedig márkanév lett. Ebből a márkanévből alakult ki a jacuzzi kifejezés. Magyarországon ma már a jacuzzi és a jakuzzi írásmód is elfogadott. Szokták még hidromasszázs medencének vagy masszázs medencének is hívni. Hazánkba csak az 1990-es években jutott el ez a találmány, de napjainkban már széles körben elterjedt a használata és nem csak a wellness szállodában.

Gyógyhatása közismert. A hidromasszázs medencék segítik a pihenést, a tökéletes relaxálást, az ellazulást, ezáltal hozzájárulnak a nyugodt alváshoz, ami pedig jó hatással van az egészségünkre. A kialvatlanság ugyanis akár a cukorbetegséghez, szív és érrendszeri megbetegedésekhez, magas vérnyomáshoz, vagy akár depresszióhoz is vezethet. A kellemes, masszírozó, meleg víz sugarak hatására az izmaink ellazulnak, a szívritmusunk lelassul és egyenletessé válik, így a jakuzzi feszültség és szorongásoldó is. Mozgásszervi megbetegedések és ízületi bántalmak egyes eseteire is jótékony hatással van. Az aktív sportolók pedig rendszeresen használják, hiszen tökéletes ellazulást biztosít a jakuzzi masszírozó, izomlazító tulajdonsága. A narancsbőrnél is segíthet, mivel a meleg, masszírozó vízsugár megnyitja a bőr pórusait, így méreganyagok szabadon távozhatnak a szervezetünkből, serken a bőr vérkeringése, és feszesebbé válik.

Ken Jacuzzi idén lenne 80 éves. Ha járt volna Cserépfalun, biztos emlékeztette volna őt az apukája elmeséléseiből elképzelt olasz vidéki tájra, falvakra. Sőt, biztos vagyok benne, hogy a helyi borok is ízlettek volna neki… 😉